Doc Azman51's Weblog

Lifelong Education

* Menjual Al-Quran, kerja part time


RE: [jublintan65] Al Jathiya , 45 : 1-6…..Miracles of Allah is in the everyday things….

Sunday, July 4, 2010 8:31 AM

From: “Nik Isahak Abdullah” <drnikisahak@hotmail.com>

To: jublintan65@yahoogroups.com

Azman,

Koho koho lah member.

Dia kena start dengan iman dulu….Tengok sepelek Qur’an yang membuka pintu hati Cat Steven[ see my blog ].

Kena jinak2 dengan Qur’an dulu….Mat Saleh ni kalau dah kena dengan Qur’an sikit …hati dah terbukak…lebih Muslim dari kita yang dah kenal Islam masa keluar dari peruk Mak lagi. Kita tak kemana, Yusuf Islam dah  bukak pintu hati berapa ribu ‘hantu’ macam dia di Barat, kita tak tahu.

Sebab tu kerja  kita part time sekarang, patut kerja ”jual Qur’an”…. .Macamana depa nak ambil air sembahyang, macamana depa nak sembahyang , detail2 zakat, muamalah etc etc tu kalau dah kena pukulan Qur’an, it is just ‘filling in the dotted line’ saja……Hati tu nak kena bukak dulu…….. Kita semua kena jual Quran kepada siapa yang kita jumpa. Anak sendiri pun kalau depa tak mahu beli, kita tak boleh buat apa apa. Nabi Ibrahim. Nabi Nuh, Nabi Lut bahkan Nabi Muhamad pun  bukan boleh jual Quran kat keluarga sendiri, ni kan pula manusia kerdil macam kita!

Dr Nik Howk


To: jublintan65@ yahoogroups. com
From: azman1951@yahoo. com
Date: Sun, 4 Jul 2010 05:14:25 -0700
Subject: RE: [jublintan65] Al Jathiya , 45 : 1-6…..Miracles of Allah is in the everyday things….

WST Bro,

Betul semua!
Orang Islam mengaku Allah swt ada dan menjadikan semua makhluk, etc; orang kafir (bukan semua, eg nasrani) juga begitu mengaku Allah swt wujud dan menjadikan alam ini dan manusia. Mereka semuanya bercaya.

Masalahnya orang Islam beriman kepada sesetengahnya dan meninggalkan sesetengahnya dan tidak mengambil sesetengah sebagai peraturan hidup mereka. Dan puak kafir pula banyak lagi perkara yang mereka tidak beriman, Nabi Muhammad saw, Al-Quran, etc.
Orang Islam pula beriman dgn Al-Quran, tetapi peraturan di dalamnya diketepikan, sunnah banyak ditinggalkan.
Waallahualam.

Doc Azman KB
V69 – Sulaiman Hse

— On Sun, 7/4/10, Nik Isahak Abdullah <drnikisahak@ hotmail.com> wrote:
From: Nik Isahak Abdullah <drnikisahak@ hotmail.com>
Subject: RE: [jublintan65] Al Jathiya , 45 : 1-6…..Miracles of Allah is in the everyday things….
To: jublintan65@ yahoogroups. com
Date: Sunday, July 4, 2010, 6:34 AM

Yes betul tu Aad.

Need not venture too far… looking at the star or the sun……

kalau tak boleh kentut half a day, kita yang dinamakan manusia dah ‘gege’ sekampong! Masuk ‘spita’ kena bedah!….TGNA would put it that way!

You are right…need not venture too far.


To: jublintan65@ yahoogroups. com
From: addeb70@. com
Date: Sun, 4 Jul 2010 17:19:41 +0800
Subject: Re: [jublintan65] Al Jathiya , 45 : 1-6…..Miracles of Allah is in the everyday things….

Assalamu ‘alaikom Ikhwan,

On Sun, Jul 4, 2010 at 3:38 PM, Nik Isahak Abdullah <drnikisahak@ hotmail.com> wrote:

Al-Jathiya
That we wake up every morning noticing the sun never fail to rise in the east and by evening sets  itself in the west. That in autumn leaves begin to fall and in spring flowers begin to bloom.

I would say that that is already venturing afar…..!!!  Need to be reminded of the Miracles of Allah???

Just look our fingers….. ..different lengths between the thumb and the index finger.  Foldable at the centre of each finger.  The different finger prints.  The skin that protect the flesh.  The “sensors” that lie just beneath the skin so as to act as the first line of defence….. …

As the Ayat say;  “And in your creation……… “.  Bulan, bintang, matahari???   Itu dah jauh sangat…… ……..

Then again……only for “those who reflect..….”
Salam ISLAH
Sebarkan Salam

July 4, 2010 - Posted by | Al-Quran, Ilmu, Tafsir

No comments yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: