Doc Azman51's Weblog

Lifelong Education

Mengenai Hati


Mengenai Hati

Masalah hati banyak sekali di ceritakan di dalam Al-Quran. Buka sahaja terjumpa selalu. Diantaranya;

Surah Al-Baqarah 2:7

7. Allah telah mengunci-mati hati dan pendengaran mereka [20] , dan penglihatan mereka ditutup [21] . Dan bagi mereka siksa yang amat berat.

[20] Yakni orang itu tidak dapat menerima petunjuk, dan segala macam nasihatpun tidak akan berbekas padanya.

[21] Maksudnya: mereka tidak dapat memperhatikan dan memahami ayat-ayat Al Qur’an yang mereka dengar dan tidak dapat mengambil pelajaran dari tanda-tanda kebesaran Allah yang mereka lihat di cakrawala, di permukaan bumi dan pada diri mereka sendiri.

** Syarat dan kriteria untuk Allah swt mengunci-mati hati dan pendengaran mereka tentulah dijelaskan oleh Allah swt. (Nauzubillah, gentarnya rasa di hati, takut di takdirkan). Ini kerana kekufuran, kefasikkan dan kedurhakaan mereka, padahal sudah jelas kebenaran di hadapan mereka, dengan turunnya Al-Quran dan Sunnah. Allah swt menyiapkan mereka dengan siksa di neraka jahanam.

Asbabunnuzul: Ayat 6,7 di turunkan di Madinah kpd kaum Yahudi yg Allah beri peringatan, namun mereka terus ingkar sehingga Allah mengunci hati mereka. Sehingga nasihat dan hidayah tidak masuk ke dalam hati mereka. ** (walaupun ayat ini diturunkan kpd kaum Yahudi, ia juga bermaksud siapa saja, termasuk kaum muslimin)

#Golongan munafik

2:8. Di antara manusia ada yang mengatakan: “Kami beriman kepada Allah dan Hari kemudian [22] ,” pada hal mereka itu sesungguhnya bukan orang-orang yang beriman.

[22] Hari kemudian ialah: mulai dari waktu mahluk dikumpulkan di Padang Mahsyar sampai waktu yang tak ada batasnya.

** (Maksud beriman – mengakui dengan hati, lidah dan perbuatan dan menurut segala perintah dan perundangan Allah, tidak boleh percaya sesetengah, dituruti sesetengah, seperti yg berlaku di negara sekarang. Ada orang yg masih ragu-ragu di hati, memilih di antara kafir dan iman, mereka ini adalah munafik.Mulut mereka mengatakan mereka beriman, tetapi hati mereka tidak percaya)

2:9. Mereka hendak menipu Allah dan orang-orang yang beriman, padahal mereka hanya menipu dirinya sendiri sedang mereka tidak sadar.

** Mereka berasa dan menyangka berhasil menipu Allah dan orang-orang beriman dengan berlagak beriman dan menyembunyi kekafiran mereka. Bodohnya mereka dan mereka tidak sedar kerana hati mereka telah rosak.

2:10. Dalam hati mereka ada penyakit [23] , lalu ditambah Allah penyakitnya; dan bagi mereka siksa yang pedih, disebabkan mereka berdusta.

[23] Penyakit hati, yakni keyakinan mereka terdahap kebenaran Nabi Muhammad s.a.w. lemah. Kelemahan keyakinan itu, menimbulkan ragu-ragu, kedengkian, iri-hati dan dendam terhadap Nabi s.a.w., agama dan orang-orang yang membawa kebenaran.

** Hati mereka dipenuhi dengan keraguan dan cenderung untuk membuat kerosakan dan durjana. Dengan itu Allah menambahkan was-was di hati mereka. Akhirnya mereka akan di siksa akibat kedustaan dan kemunafikan mereka.

2:11. Dan bila dikatakan kepada mereka:”Janganlah kamu membuat kerusakan di muka bumi [24] “. Mereka menjawab: “Sesungguhnya kami orang-orang yang melakukan kebaikan.”

[24] Kerusakan yang mereka perbuat di muka bumi bukan berarti kerusakan benda, melainkan menghasut orang-orang kafir untuk memusuhi dan menentang orang-orang Islam.

** Orang munafik ini mengaku berbuat baik tetapi yg sebetulnya mereka melakukan kekufuran dan kemaksiatan, menyebar  rahsia orang-orang beriman serta bersekongkol dengan orang-orang kafir untuk mendapat habuan dunia.

** My comment /disunting

Advertisements

April 7, 2010 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: